Voorkom diefstal van je tweewieler met deze tips

Wist je dat er in Nederland in 2022 zo’n 735.000 fietsen zijn gestolen? 110.000 van deze gestolen fietsen zijn e-bikes. Wees dieven een stap voor en zet je tweewieler altijd vast met een ART goedgekeurd slot. Gebruik daarnaast altijd een tweede ART slot waarmee je de tweewieler vast maakt aan de ‘vaste wereld’. Ontdek alle tips voor het voorkomen van diefstal.

Zo zet je je tweewieler goed op slot

Maak het dieven lastig en gebruik voor het vastzetten van je tweewieler altijd een ART goedgekeurd slot. Heb je een fiets met een ringslot? Maak je tweewieler dan altijd vast aan de vaste wereld met een tweede ART slot met minimaal 1 sterren. Zo moeten dieven meer moeite doen om je tweewieler te stelen. Want een slot is zo goed als de zwakste schakel. 

Herken je bezit

Onthoud de kenmerken van je tweewieler. Leg de belangrijkste gegevens goed vast. Zoals merk, model, framenummer, kleur en eventuele bijzonderheden. Het is ook handig om een foto van je tweewieler te maken. Hierdoor vergroot je de kans dat de politie je tweewieler daadwerkelijk terugvindt.

slot testen ijzerschaar

Doe altijd aangifte

Doe altijd aangifte van diefstal bij de politie. Door duidelijke kenmerken van je tweewieler op te geven, vergroot je de kans dat de politie je tweewieler terugvindt. Vergeet ook niet de diefstal te melden bij je verzekeraar.

Koop nooit een gestolen fiets, bromfiets of motor

Het helen van gestolen fietsen, bromfietsen en motoren is net zo’n groot probleem als het stelen van fietsen, brom- en snorfietsen en motoren. Heling zorgt ervoor dat de vraag blijft bestaan. Werk hier niet aan mee. Koop alleen bij de erkende vakhandel, dan ben je er zeker van geen gestolen tweewieler koopt.

Check hier of een slot is goedgekeurd en hoeveel sterren het heeft.